Dożynki Województwa Mazowieckiego w Ciechanowie
Delegacja Powiatu Węgrowskiego wzięła udział w Dożynkach Województwa Mazowieckiego, którego gospodarzami byli: ks. Dziekan Zbigniew Adamkowski , Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, Starosta Ciechanowski Joanna Potocka – Rak, oraz Prezydent Miasta Ciechanów Krzysztof Kosiński.
Powiatowymi Starostami Dożynek byli Państwo Sylwia i Paweł Nojszewscy z miejscowości Czerwonka Folwark, gm. Wierzbno, którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni ok 60 ha i zajmują się hodowlą bydła ok. 86 sztuk. Rocznie sprzedają około 335 tys. kg białego surowca do Zakładu Mleczarskiego Hochland Polska w Węgrowie.
Wykonawcami tegorocznego Powiatowego Wieńca Dożynkowego było Koło Gospodyń Wiejskich w Karczewu, gmina Wierzbno na czele z przewodniczącą Beatą Krasnodębską. Wieniec został uwity w sposób tradycyjny z naturalnych materiałów takich jak: kłosy zbóż (pszenica, owies, pszenżyto i jęczmień) oraz zioła i kwiaty (oregano, wrotycz, kocanka piaskowa, szałwia lekarska, nawłoć pospolita, krwawnik biały i różowy, pyleniec, mięta, melisa, zatrwian, aksamitka, dziurawiec, chmiel, słonecznik, jarzębina, astry i wiele innych).
Powiatowy wieniec zajął II miejsce w Mazowieckim Konkursie na Najładniejszy Wieniec Dożynkowy
Wykonawcą Chleba Dożynkowego był Pan Leszek Wrzosek, właściciel piekarni w Węgrowie.
Delegacji Powiatowej przewodniczył Pan Włodzimierz Miszczak Członek Zarządu Powiatu Węgrowskiego, Przewodniczący Komisji Rozwoju Gospodarczego, Rolnictwa i Ochrony Środowiska oraz Pani Bożena Gierej Naczelnik Wydziału Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa wraz z pracownikami.
Info: Agnieszka Marciniak Wydział Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa Starostwa Powiatowego w Węgrowie