I Ogólnopolski Konkurs Barmański napojów bezalkoholowych
1 czerwca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem odbył się I Ogólnopolski Konkurs Barmański napojów bezalkoholowych „Barman – zawód z przyszłością” zorganizowany przez ZSP w Sadownem i Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli w Legionowie.
Konkurs o randze ogólnopolskiej w kategorii Soft drink - drink bezalkoholowy przygotowywany w blenderze miał charakter szkoleniowo-integracyjny w formule otwartej a skierowany był do uczniów i kadry pedagogicznej szkół ponadpodstawowych o profilu hotelarsko-gastronomicznym. Prowadzący zawody Jerzy Czapla z Centrum Szkolenia Barmanów w Legionowie i przewodniczący jury Zbigniew Łęgowski (pracownik hotelu Hilton) podkreślali wysokie umiejętności wszystkich startujących zawodników.
Ogólnopolski Konkurs Barmański jest odpowiedzią na szerokie zainteresowanie szkół hotelarsko-gastronomicznych konfrontacją doświadczeń i umiejętności uczniów, którzy w przyszłości wiążą swoje plany zawodowe z wykonywaniem pracy profesjonalnego barmana na najwyższym światowym poziomie.
Wicestarosta Halina Ulińska pogratulowała uczestnikom umiejętności profesjonalnego przygotowywania drinków bezalkoholowych a organizatorom podziękowała za zorganizowanie konkursu.
Zwyciężyła drużyna uczennic z Technikum nr 1 Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Białej Podlaskiej - Malwina Kamińska i Sylwia Radziejewska ( opiekun – p. Barbara Kowaluk). Drugie miejsce zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Rolniczgo Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach -: Kamila Pluska i Paulina Wyprychowska (opiekun – p. Lucyna Gara). Trzecie miejsce: drużyna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem - Szymon Dąbrowski i Agata Karczmarczyk (opiekun – p. Kamil Kiełek).
Cele konkursu: poszerzanie wiedzy z zakresu miksologii napojów bezalkoholowych, integracja uczniów szkół o profilu gastronomicznym i hotelarskim, szerzenie i propagowanie właściwej sylwetki barmana; kształtowanie prawidłowych technik mieszania napojów; wymiana doświadczeń uczniów i nauczycieli ze środowiskiem barmańskim, podnoszenie kwalifikacji w zawodzie barman, szerzenie kultury picia drinków bezalkoholowych.