III Międzynarodowy Turniej Smaków

powiatwegrowski.pl - Strona główna

III Międzynarodowy Turniej Smaków

Drukuj
Elżbieta Lanc Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego i Wicestarosta Halina Ulińska przy stoisku Stowarzyszenia „Liwianka" (galeria: 1)

W dniach 18-19 czerwca 2016 na Zamku w Liwie odbył się III Międzynarodowy Turniej Smaków zorganizowany przez Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie i Lokalną Organizację Turystyczną Wielki Gościniec Litewski. Wydarzenie, zorganizowane już po raz trzeci, miało na celu popularyzację i promocję kuchni oraz tradycji kulinarnych regionów, przez które przebiega szlak turystyczny noszący nazwę Wielki Gościniec Litewski. W ramach Turnieju odbyły się konkursy na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego oraz na najciekawszy kulinarny prezent z podróży szlakiem WGL - "Gościniec z podróży". Odwiedzający mogli zakupić naturalne przyprawy, nalewki, żywność ekologiczną, potrawy nagrodzone w ubiegłorocznych edycjach, wyroby cukiernicze a także inne pamiątki ze szlaku oraz rękodzieło.

Na Turnieju nie mogło zabraknąć wystawców z Powiatu Węgrowskiego. Do uczestnictwa w konkursach przystąpiły Panie: Martyna Częścik, Stanisława Góral, Danuta i Irena Zawadzkie  z Żulina gmina Stoczek; Pani Halina Jadwiga Gontarz z Liwa (gmina Liw) a także Panie ze Stowarzyszenia „Liwianka” z gminy Liw.

Wicestarosta Halina Ulińska podziękowała organizatorom za zorganizowanie Turnieju, podkreślają, że Samorząd Powiatu Węgrowskiego aktywnie włącza się w promocję regionalnych twórców i wystawców. Z tego tez powodu jeszcze w tym roku zostanie zorganizowana konferencja dotycząca rozwoju turystyki w Powiecie Węgrowskim. „Chcemy w ten sposób promować Powiat Węgrowski, nasze regionalne potrawy, rękodzielnictwo i gospodarstwa agroturystyczne” - powiedziała Wicestarosta.

Wyniki konkursów III Międzynarodowego Turnieju Smaków

Nagrodę Dziennikarzy przyznała Komisja w składzie: Krystian Miczka - Otwarty Przewodnik Krajoznawczy; Joanna Krzewińska; Przemysław Bociąga - Redaktor prowadzący „Restauracja”; Albin Marciniak ; Elżbieta Pawłowski - FOODandKITCHEN.pl; Irina Kudriavcewa – Polskie Radio dla zagranicy; Ewa Kubaczyk - Wiadomości Turystyczne; Paulina Persa – PAP; Barbara Tekieli.

I miejsce oraz Kielich - Cukiernia Babeczki z Sulejówka za CYNAMONOWE SUCHARY MARSZAŁKA – nagroda przyznana za nawiązanie do historii miasta Sulejówka oraz osoby Marszałka Józefa Piłsudskiego. Zaproponowane ciasteczka są przygotowywane według oryginalnej receptury, były to ulubione ciasteczka Marszałka

ex equo

WYRÓŻNIENIE - Krystyna i Stefan Ambroziak z Sokołowa Podlaskiego za miód akacjowy w plastrze dziewiczym.

WYRÓŻNIENIE – Witold Kalinowski z Tchórznicy (gmina Sabnie) za nalewkę z kwiatu czarnego bzu „NAPÓJ JAĆWINGÓW”

Ponadto dziennikarze przyznali:

wyróżnienie za estetykę i niekonwencjonalny sposób podania SERÓW DOJRZEWAJACYCH I WĘDZONYCH dla Pani Haliny Jadwigi Gontarz z Liwa (gmina Liw)

Konkursu  „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno”, do którego zgłoszono 17 potraw oceniała komisja w składzie: Joanna Jakubiuk – Przewodnicząca JURY; Izabela Stelmańska – Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego – Wicedyrektor Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki; Iwona Majewska – Wicedyrektor Biura Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej; Bożena Polak-Stojanova – Prezes Fundacji Mazowiecka Micha Szlachecka, Członek Konsorcjum Polskiej Organizacji Turystycznej „Polskie Szlaki Kulinarne”; Elżbieta Tomczyk-Miczka – dziennikarka, autor projektu Małopolska Trasa Smakoszy, autorka 9 książek kulinarnych w tym nagrodzonej w czasie ostatnich targów książki „Opolski Byfyj”; Małgorzata Jankowska-Buttitta – dziennikarka, blogerka (blogFrytyRity), autorka książki „Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur” i Jacek Kwiatkowski – dziennikarz, obsługa medialna MROT.

I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko - Irena Zawadzka z Żulina za szynkę pieczoną na chrzanie

II miejsce - Ewa Mitowska z Seroczyna za karkówkę w ziołach z ziemniakami

III miejsce Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego za chołodziec litewski z „Pana Tadeusza”

Dwa Wyróżnienia:

 - Elżbieta Królak z Łazisk za chrzan gotowany na maślance

- Stanisława Góral z Żulina za „Parzybrodę”

Do konkursu „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono 16 kulinarnych upominków.

W tej kategorii konkursowej Komisja przyznała:

I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko  – Witold Kalinowski z Tchórznicy za nalewkę z kwiatu czarnego bzu „NAPÓJ JADŹWINGÓW”

II miejsce Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego za piróg

III miejsce Jolanta Pitura z Gminy Dębe Wielkie za nalewkę żołędziową

oraz dwa Wyróżnienia:

- Marek Andrzejewski z Wilna za sękacza

- Cukiernia Babeczki z Sulejówka za cynamonowe suchary Marszałka

Pozostali uczestnicy otrzymali dyplomy za udział i nagrody rzeczowe:

- Danuta Zawadzka z Żulina

- Bar Bożena Sopińska z Węgrowa

- Krzysztof Sabak z Lalin

- Martyna Częścik z Żulina

- Tadeusz Spiczyński z Brzozowa

- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim

- Liwianka Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Liwa

- Krystyna Wojewódzka ze Skibniewa

- Rada Rodziców przy Samorządowej Szkole Podstawowej im. Stefana Batorego w Liwie

-  Natalia Matczuk  z Liwa

– Smak Tradycji S.C. Białystok

– Halina Dusza z Liwa

– Firma Junakor z Milejczyc.

Ponadto Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski przyznała nagrodę specjalną, Kielich Wojciecha - Koło Emerytów Dobre.

Wydarzeniu towarzyszył targ śniadaniowy i piknik nad Liwcem oraz koncerty.  Turniej był wspaniałą okazją do skosztowania przysmaków kuchni Wschodniego Mazowsza, Podlasia oraz Wileńszczyzny.

Zamek w Liwie (galeria: 2)
Stoisko Pani Stanisławy Góral z Żulina (galeria: 3)
Stoisko Stowarzyszenia Liwianka z Liwa (gm. Liw) (galeria: 4)
Wystąpienie Barbary Tekieli Członka Zarządu Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. Obok jury konkursowe. (galeria: 5)
Zaproszeni gości i jury konkursowe podczas rozpoczęcia Turnieju. (galeria: 6)
Wystąpienie Pani Elżbiety Lanc Członka Zarządu Województwa Mazowieckiego. (galeria: 7)
Wystąpienie Wicestarosty Haliny Ulińskiej (galeria: 8)
Wystąpienie Prezesa Organizacji Turystycznej Wielki Gościniec Litewski Romana Postka (galeria: 9)
Stoisko LGD „Bądźmy Razem". Od lewej: Elżbieta Lanc Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego, Prezes LGD Ryszard Gajewski, Wicestarosta Halina Ulińska, Mariola Kiełek i Małgorzata Chudzik. (galeria: 10)
Stoisko „Eurostruś" z Borzych prezentuje Pan Marek Królak. (galeria: 11)
Elżbieta Lanc Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego i Wicestarosta Halina Ulińska przy stoisku Stanisławy Góral z Żulina (galeria: 12)
Stoisko Pani Martyny Częścik z Żulina (galeria: 13)
Delegacja Polonii z Berlina na III Międzynardowym Turnieju Smaków w Liwie (galeria: 14)
Stoiska na III Międzynardowym Festiwalu Smaków (galeria: 15)
Stoisko Danuty i Ireny Zawadzkich z Żulina (gm. Stoczek) (galeria: 16)

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.