Warsztaty kulinarne zero waste
W dniach 13-14 października i 20 października br. Powiat Węgrowski zorganizował warsztaty kulinarne zero waste dla członków Kół Gospodyń Wiejskich.
Realizacja warsztatów odbyła się w ramach zadania pn. "Promocja idei zero waste wśród mieszkańców Powiatu Węgrowskiego" dofinansowanego dzięki wsparciu Ministerstwa Klimatu i Środowiska, Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie w formie dotacji w kwocie 46.803,00 zł".
Pierwsze ze spotkań szkoleniowych miało miejsce w Nadbużańskim Ośrodku Promocji Produktu Lokalnego „Zagubek” w Drohiczynie. Grupa reprezentująca Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzbnie miała okazję wysłuchać wykładu dotyczącego trendu zero weste w kulinariach, a następnie wykorzystać zdobyte umiejętności w przygotowaniu potraw regionalnych.
Drugim miejscem warsztatów było "Gospodarstwo Sadownicze Alina Pluch i córka" w miejscowości Klimczyce-Kolonia. W wydarzeniu udział wzięli członkowie Kół Gospodyń Wiejskich z miejscowości Stara Sucha i Janówek-Wyględówek. Przed rozpoczęciem szkolenia uczestnicy zostali oprowadzeni po przetwórni owoców, tłoczni soków i sklepie z lokalną żywnością. Po degustacji soków wzięli udział w warsztatach, gdzie pod czujnym okiem instruktorów, przygotowali potrawy kulinarne w duchu zero waste. Zdobytą wiedzę będą mogli wykorzystać zarówno w domu jak i we wspólnej działalności KGW, ale co bardzo ważne, przekazać także kolejnym pokoleniom.
Mając na uwadze wyzwania jakie stoją przed ludzkością w zakresie ekologii, a także zmian klimatycznych spowodowanych działalnością człowieka, ideą przeprowadzonych zajęć edukacyjnych i kulinarnych była promocja idei zero waste. Wykorzystanie naturalnych produktów, w tym ziół i przypraw charakterystycznych dla miejsca, w którym odbywały się warsztaty miało za zadanie ukierunkować uczestników na tworzenie kulinariów w oparciu o produkty naturalne, niezanieczyszczone środka chemicznymi i nawozami. Prowadzący warsztaty w duchu idei zero weste wskazywali uczestnikom możliwości wykorzystania naturalnych produktów roślinnych i zwierzęcych, celem promocji zdrowego stylu życia, w zgodzie z naturą i środowiskiem.
To, co dziś nazywamy zero waste, kiedyś nazywało się gospodarnością. Jego założenia można streścić w pięciu zasadach: ogranicz konsumpcję zbędnych produktów i zrezygnuj z tych, które zostały wytworzone ze szkodą dla środowiska, wykorzystaj ponownie, nadaj drugie życie nieużywanym przedmiotom, recyklinguj, a odpady organiczne kompostuj. Podczas przeprowadzonych warsztatów uczestnicy uczyli się oprócz poznawania nowych przepisów i smaków kulinarnych, jak planować zakupy, a także jak kupować i przechowywać żywność. Prowadzący warsztaty zarówno w Ośrodku ZAGUBEK jak i w Gospodarstwie Sadowniczym pokazywali również sposoby minimalizowania strat w kuchni i uczuli jak kompostować to, co zostało. Bo o sukcesie w kuchni decyduje nie przepis czy użyty sprzęt, ale wiedza o produkcie, którego chce się użyć.