Wyniki konkursu na najlepszą potrawę lokalną pogranicza mazowiecko-podlaskiego
Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Bądźmy Razem”, organizator konkursu
Na najlepszą potrawę lokalną pogranicza mazowiecko-podlaskiego z obszaru
LGD „Bądźmy Razem”, bardzo serdecznie dziękuje wszystkim uczestnikom rywalizacji.
Konkurs, zgodnie z Regulaminem, składał się z dwu etapów.
W I etapie konkursu, zakończonym w dn. 28 sierpnia 2019 r., Organizator nominował uczestników do etapu II na podstawie nadesłanych zgłoszeń receptur.
Lista nominowanych do II etapu konkursu:
DANIA GORĄCE
-
Pierogi z ziemniaków gotowanych – Renata Domańska,
-
Barszcz szczawiowy z jajkiem – Ewa Kuleta,
-
Kiszka ziemniaczana po liwsku – KGW w Liwie,
-
Pierogi z serem na ostro – Agata Kikoła,
-
Zupa „Przeprawa przez Liwiec” – WTZ w Jaworku,
-
Babka ziemniaczana z chołojcem – WTZ w Jaworku,
-
Zawijantusy – Kinga Kowalik,
-
Cukinia faszerowana (pieczona) – Martyna Częścik,
-
Pyzy ziemniaczane „biedaki” z mięsem, z serem na słono, z kapustą
i grzybami – Martyna Częścik,
10.Dziuberki z Zająca – KGW „Zajęczanki” w Zającu,
11. „Byki” – KGW w Trawach,
12. Bęcały z mięsem – Stanisława Góral,
13. Gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami – Karolina Dorosz,
14. Kapusta kwaszona z kaszą jęczmienną – KGW w Strupiechowie,
15. Kotlety z suszonych grzybów – KGW w Strupiechowie,
16. Baba ziemniaczana – KGW w Zarzetce.
DANIA ZIMNE
-
Pasztet z królikaz żurawiną – Renata Teresa Domańska,
-
Sernik z własnego sera twarogowego – Iwona Gregorczyk,
-
Ser zagrodowy z Doliny Liwca – Mariusz Gregorczyk,
-
Sójki – KGW w Korytnicy,
-
Pasztet z soczewicy – Monika Kujawa,
-
Tort chlebowy – Stowarzyszenie „Liwianka”,
-
Sójki – KGW w Trawach,
-
Sodaki – KGW w Zającu.
PRZETWORY
-
Konfitury domowe śliwkowe – Natalia Matczuk,
-
Papryka konserwowa „Mamusi” – Natalia Matczuk,
-
Nalewka owocowa – KGW w Liwie,
-
Keczup z dyni – KGW w Zarzetce,
-
Gruszki w occie – Stowarzyszenie „Liwianka”,
-
Marynowana słonina w wekach na zimę – Stanisława Góral,
-
Wino swojskie – Karolina Dorosz,
-
Smalczyk nad Liwcem duszony – Michał Postek.
II etap konkursu
W dniu 10 września 2019 r. Komisja w składzie: przewodnicząca Barbara Tekieli - jurorka
w międzynarodowych i krajowych konkursach kulinarnych, dziennikarka, animator współpracy regionalnej;
członkowie: Halina Ulińska - Wiceburmistrz Węgrowa, jurorka oraz organizatorka konkursów kulinarnych,
Marcin Wojtkowski - współwłaściciel firmy "Ten Smak" z Łochowa, producent naturalnych ziół, przypraw i herbat
- oceniła pod względem organoleptycznym, związku z regionem i estetyki podania: 16 potraw gorących, 8 potraw zimnych i 8 w kategorii przetwory.
Komisja wyłoniła w każdej kategorii laureatów I, II, III miejsca oraz laureatów wyróżnień
i sporządziła protokoły z posiedzenia. Łącznie nagrodzonych zostało 15 potraw.
Wyniki konkursu:
DANIE GORĄCE
-
Kapusta kwaszona z kaszą jęczmienną – KGW w Strupiechowie,
-
Bęcały z mięsem – Stanisława Góral,
-
Barszcz szczawiowy z jajkiem – Ewa Kuleta,
WYRÓŻNIENIA:
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami – Karolina Dorosz,
Babka ziemniaczana z chołojcem – WTZ w Jaworku.
DANIE ZIMNE
-
Ser zagrodowy z Doliny Liwca – Mariusz Gregorczyk,
-
Pasztet z soczewicy – Monika Kujawa,
-
Pasztet z królika z żurawiną – Renata Domańska,
WYRÓŻNIENIA:
„Sójki” – KGW w Korytnicy,
„Sójki”- KGW w Trawach.
PRZETWORY
I. Gruszki w occie - Stowarzyszenie "Liwianka",
II. Wino swojskie - Karolina Dorosz,
III. Marynowana słonina (w wekach na zimę) - Stanisława Góral,
WYRÓŻNIENIA:
"Nalewka owocowa" - KGW w Liwie,
"Smalczyk nad Liwcem duszony "- Michał Postek.
Gratulujemy Laureatom i wszystkim nominowanym oraz zapraszamy na Mazowieckie Święto Chleba i Sera do Węgrowa.
15 sierpnia na Rynku Mariackim ok. godz. 18.00 zostaną wręczone dyplomy, nagrody rzeczowe dla Laureatów oraz nagrody dla nominowanych w postaci zestawów ziół
i przypraw ufundowanych przez rodzinną firmę z Łochowa "Ten Smak".
Mamy nadzieję, że udział w konkursie był dla uczestników źródłem pozytywnych emocji
i satysfakcji.
Cieszymy się z dużego zainteresowania konkursem, który ma na celu m.in. promowanie produktów tradycyjnych i lokalnych, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych, pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej oraz wzmocnienie wspólnoty tworzonej przez mieszkańców obszaru LGD „Bądźmy Razem”.
Zadanie zostało dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.
W imieniu Organizatora
Małgorzata Szeja
Prezes LGD „Bądźmy Razem”