powiatwegrowski.pl - Strona główna

Wyniki konkursu na najlepszą potrawę lokalną pogranicza mazowiecko-podlaskiego

Drukuj
(galeria: 1)

Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania „Bądźmy Razem”, organizator konkursu
Na najlepszą potrawę lokalną pogranicza mazowiecko-podlaskiego z obszaru
LGD „Bądźmy Razem”
, bardzo serdecznie dziękuje wszystkim uczestnikom rywalizacji.

Konkurs, zgodnie z Regulaminem, składał się z dwu etapów.

W I etapie konkursu, zakończonym w dn. 28 sierpnia 2019 r., Organizator nominował uczestników do etapu II na podstawie nadesłanych zgłoszeń receptur.

Lista nominowanych do II etapu konkursu:

DANIA GORĄCE

  1. Pierogi z ziemniaków gotowanych – Renata Domańska,

  2. Barszcz szczawiowy z jajkiem – Ewa Kuleta,

  3. Kiszka ziemniaczana po liwsku – KGW w Liwie,

  4. Pierogi z serem na ostro – Agata Kikoła,

  5. Zupa „Przeprawa przez Liwiec” – WTZ w Jaworku,

  6. Babka ziemniaczana z chołojcem – WTZ w Jaworku,

  7. Zawijantusy – Kinga Kowalik,

  8. Cukinia faszerowana (pieczona) – Martyna Częścik,

  9. Pyzy ziemniaczane „biedaki” z mięsem, z serem na słono, z kapustą
    i grzybami – Martyna Częścik,

10.Dziuberki z Zająca – KGW „Zajęczanki” w Zającu,

11. „Byki” – KGW w Trawach,

12. Bęcały z mięsem – Stanisława Góral,

13. Gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami – Karolina Dorosz,

14. Kapusta kwaszona z kaszą jęczmienną – KGW w Strupiechowie,

15. Kotlety z suszonych grzybów – KGW w Strupiechowie,

16. Baba ziemniaczana – KGW w Zarzetce.

 

DANIA ZIMNE

 

  1. Pasztet z królikaz żurawiną – Renata Teresa Domańska,

  2. Sernik z własnego sera twarogowego – Iwona Gregorczyk,

  3. Ser zagrodowy z Doliny Liwca – Mariusz Gregorczyk,

  4. Sójki – KGW w Korytnicy,

  5. Pasztet z soczewicy – Monika Kujawa,

  6. Tort chlebowy – Stowarzyszenie „Liwianka”,

  7. Sójki – KGW w Trawach,

  8. Sodaki – KGW w Zającu.

 

PRZETWORY

 

  1. Konfitury domowe śliwkowe – Natalia Matczuk,

  2. Papryka konserwowa „Mamusi” – Natalia Matczuk,

  3. Nalewka owocowa – KGW w Liwie,

  4. Keczup z dyni – KGW w Zarzetce,

  5. Gruszki w occie – Stowarzyszenie „Liwianka”,

  6. Marynowana słonina w wekach na zimę – Stanisława Góral,

  7. Wino swojskie – Karolina Dorosz,

  8. Smalczyk nad Liwcem duszony – Michał Postek.

     

    II etap konkursu

     

W dniu 10 września 2019 r. Komisja w składzie: przewodnicząca Barbara Tekieli - jurorka
w międzynarodowych i krajowych konkursach kulinarnych, dziennikarka, animator współpracy regionalnej;

członkowie: Halina Ulińska - Wiceburmistrz Węgrowa, jurorka oraz organizatorka konkursów kulinarnych,

Marcin Wojtkowski - współwłaściciel firmy "Ten Smak" z Łochowa, producent naturalnych ziół, przypraw i herbat

 - oceniła pod względem organoleptycznym, związku z regionem i estetyki podania: 16 potraw gorących, 8 potraw zimnych i 8 w kategorii przetwory.

Komisja wyłoniła w każdej kategorii laureatów I, II, III miejsca oraz laureatów wyróżnień
i sporządziła protokoły z posiedzenia. Łącznie nagrodzonych zostało 15 potraw.

Wyniki konkursu:

DANIE GORĄCE

  1. Kapusta kwaszona z kaszą jęczmienną – KGW w Strupiechowie,

  2. Bęcały z mięsem – Stanisława Góral,

  3. Barszcz szczawiowy z jajkiem – Ewa Kuleta,

    WYRÓŻNIENIA:

    Gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami – Karolina Dorosz,

    Babka ziemniaczana z chołojcem – WTZ w Jaworku.

DANIE ZIMNE

  1. Ser zagrodowy z Doliny Liwca – Mariusz Gregorczyk,

  2. Pasztet z soczewicy – Monika Kujawa,

  3. Pasztet z królika z żurawiną – Renata Domańska,

    WYRÓŻNIENIA:

    „Sójki” – KGW w Korytnicy,

    „Sójki”- KGW w Trawach.

PRZETWORY

I. Gruszki w occie - Stowarzyszenie "Liwianka",

II. Wino swojskie - Karolina Dorosz,

III. Marynowana słonina (w wekach na zimę) - Stanisława Góral,

WYRÓŻNIENIA:

"Nalewka owocowa" - KGW w Liwie,

"Smalczyk nad Liwcem duszony "- Michał Postek.                  

 

Gratulujemy Laureatom i  wszystkim nominowanym oraz zapraszamy na Mazowieckie Święto Chleba i Sera do Węgrowa.

15 sierpnia na Rynku Mariackim ok. godz. 18.00 zostaną wręczone dyplomy, nagrody rzeczowe dla Laureatów oraz nagrody dla nominowanych w postaci zestawów ziół
i przypraw ufundowanych przez rodzinną firmę z Łochowa "Ten Smak"
.

Mamy nadzieję, że udział w konkursie był dla uczestników źródłem pozytywnych emocji
i satysfakcji.

Cieszymy się z dużego zainteresowania konkursem, który ma na celu m.in. promowanie produktów tradycyjnych i lokalnych, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych, pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej oraz wzmocnienie wspólnoty tworzonej przez mieszkańców obszaru LGD „Bądźmy Razem”.

Zadanie zostało dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.

W imieniu Organizatora

Małgorzata Szeja

Prezes LGD „Bądźmy Razem”

 

 

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.