Sukces uczniów z Sadownego
18 listopada w Zespole Szkół Spożywczo – Gastronomicznych w Warszawie odbył się finał VIII Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2016”.
W konkurencji kulinarnej – I miejsce – Katarzyna Maksimowicz i Damian Sawicki, uczniowie klasy IV Technikum w Zespole szkół Ponadgiomnazjalnych w Sadownem, a w konkurencji kelnerskiej – III miejsce – Agata Karczmarczyk, uczennica klasy III Technikum w Sadownem.
Do finału konkursu z nadesłanych 38 zgłoszeń z całej Polski jedną z wybranych przez Kapitułę Konkursu była drużyna z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSP w Sadownem. Opiekunami byli: p. Maria Dobies nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych oraz szef kuchni Double Tree by Hilton Hotel & Conference Center Warsaw Pan Zbigniew Łęgowski, który nadzorował przebieg wspólnego gotowania, bacznie obserwował uczestników udzielając przy tym cennych rad i wskazówek.
Konkurs składał się z dwóch części: kulinarnej, w czasie której zespoły dwuosobowe miały za zadanie wykonać potrawy z obowiązkowym wykorzystaniem jako surowców: dorsza na przystawkę i kurczaka zagrodowego do dania zasadniczego oraz z części kelnerskiej, w czasie której kelnerzy rozwiązywali test wiedzy zawodowej, wykazywali się umiejętnością nakrywania stołu w stylu klasycznym oraz improstyl dla gościa, którym będzie dziecko, a także sporządzić koktajl blendowany z zastosowaniem kapusty białej głowiastej.
Ocena dokonywana była przez trzy składy Jury:
- kulinarne degustacyjne pod kierunkiem prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – Pana Jarosława Uścińskiego,
- kulinarne techniczne, któremu przewodniczył Pan Łukasz Płowski – szef kuchni jeden z członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
- kelnerskie pod kierunkiem Pana Grzegorza Górnika – prezesa Akademii Kelnerskiej.
Jury w Konkursie Kulinarnym brało pod uwagę: przygotowanie „mise en place” - stanowiska pracy, profesjonalizm pracy, a przy degustacji: wygląd i aranżację, dobór składników, różnorodność konsystencji i struktury oraz smak potraw.
W Konkursie Kelnerskim przy ocenie uczestników brano pod uwagę: umiejętności i wiedzę z zakresu obsługi konsumenta, sylwetkę kelnera, technikę i profesjonalizm pracy, kolejność i prawidłowość wykonywanych czynności, estetykę nakrycia podstawowego i improstyl oraz umiejętności z zakresu przygotowania napojów blendowanych.
Mimo ogromnej konkurencji i silnej rywalizacji, uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Sadownego stanęli na podium.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem