III Międzynarodowy Turniej Smaków
W dniach 18-19 czerwca 2016 na Zamku w Liwie odbył się III Międzynarodowy Turniej Smaków zorganizowany przez Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie i Lokalną Organizację Turystyczną Wielki Gościniec Litewski. Wydarzenie, zorganizowane już po raz trzeci, miało na celu popularyzację i promocję kuchni oraz tradycji kulinarnych regionów, przez które przebiega szlak turystyczny noszący nazwę Wielki Gościniec Litewski. W ramach Turnieju odbyły się konkursy na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego oraz na najciekawszy kulinarny prezent z podróży szlakiem WGL - "Gościniec z podróży". Odwiedzający mogli zakupić naturalne przyprawy, nalewki, żywność ekologiczną, potrawy nagrodzone w ubiegłorocznych edycjach, wyroby cukiernicze a także inne pamiątki ze szlaku oraz rękodzieło.
Na Turnieju nie mogło zabraknąć wystawców z Powiatu Węgrowskiego. Do uczestnictwa w konkursach przystąpiły Panie: Martyna Częścik, Stanisława Góral, Danuta i Irena Zawadzkie z Żulina gmina Stoczek; Pani Halina Jadwiga Gontarz z Liwa (gmina Liw) a także Panie ze Stowarzyszenia „Liwianka” z gminy Liw.
Wicestarosta Halina Ulińska podziękowała organizatorom za zorganizowanie Turnieju, podkreślają, że Samorząd Powiatu Węgrowskiego aktywnie włącza się w promocję regionalnych twórców i wystawców. Z tego tez powodu jeszcze w tym roku zostanie zorganizowana konferencja dotycząca rozwoju turystyki w Powiecie Węgrowskim. „Chcemy w ten sposób promować Powiat Węgrowski, nasze regionalne potrawy, rękodzielnictwo i gospodarstwa agroturystyczne” - powiedziała Wicestarosta.
Wyniki konkursów III Międzynarodowego Turnieju Smaków
Nagrodę Dziennikarzy przyznała Komisja w składzie: Krystian Miczka - Otwarty Przewodnik Krajoznawczy; Joanna Krzewińska; Przemysław Bociąga - Redaktor prowadzący „Restauracja”; Albin Marciniak ; Elżbieta Pawłowski - FOODandKITCHEN.pl; Irina Kudriavcewa – Polskie Radio dla zagranicy; Ewa Kubaczyk - Wiadomości Turystyczne; Paulina Persa – PAP; Barbara Tekieli.
I miejsce oraz Kielich - Cukiernia Babeczki z Sulejówka za CYNAMONOWE SUCHARY MARSZAŁKA – nagroda przyznana za nawiązanie do historii miasta Sulejówka oraz osoby Marszałka Józefa Piłsudskiego. Zaproponowane ciasteczka są przygotowywane według oryginalnej receptury, były to ulubione ciasteczka Marszałka
ex equo
WYRÓŻNIENIE - Krystyna i Stefan Ambroziak z Sokołowa Podlaskiego za miód akacjowy w plastrze dziewiczym.
WYRÓŻNIENIE – Witold Kalinowski z Tchórznicy (gmina Sabnie) za nalewkę z kwiatu czarnego bzu „NAPÓJ JAĆWINGÓW”
Ponadto dziennikarze przyznali:
wyróżnienie za estetykę i niekonwencjonalny sposób podania SERÓW DOJRZEWAJACYCH I WĘDZONYCH dla Pani Haliny Jadwigi Gontarz z Liwa (gmina Liw)
Konkursu „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno”, do którego zgłoszono 17 potraw oceniała komisja w składzie: Joanna Jakubiuk – Przewodnicząca JURY; Izabela Stelmańska – Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego – Wicedyrektor Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki; Iwona Majewska – Wicedyrektor Biura Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej; Bożena Polak-Stojanova – Prezes Fundacji Mazowiecka Micha Szlachecka, Członek Konsorcjum Polskiej Organizacji Turystycznej „Polskie Szlaki Kulinarne”; Elżbieta Tomczyk-Miczka – dziennikarka, autor projektu Małopolska Trasa Smakoszy, autorka 9 książek kulinarnych w tym nagrodzonej w czasie ostatnich targów książki „Opolski Byfyj”; Małgorzata Jankowska-Buttitta – dziennikarka, blogerka (blogFrytyRity), autorka książki „Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur” i Jacek Kwiatkowski – dziennikarz, obsługa medialna MROT.
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko - Irena Zawadzka z Żulina za szynkę pieczoną na chrzanie
II miejsce - Ewa Mitowska z Seroczyna za karkówkę w ziołach z ziemniakami
III miejsce – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego za chołodziec litewski z „Pana Tadeusza”
Dwa Wyróżnienia:
- Elżbieta Królak z Łazisk za chrzan gotowany na maślance
- Stanisława Góral z Żulina za „Parzybrodę”
Do konkursu „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono 16 kulinarnych upominków.
W tej kategorii konkursowej Komisja przyznała:
I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko – Witold Kalinowski z Tchórznicy za nalewkę z kwiatu czarnego bzu „NAPÓJ JADŹWINGÓW”
II miejsce – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku przyszłości” z Sokołowa Podlaskiego za piróg
III miejsce – Jolanta Pitura z Gminy Dębe Wielkie za nalewkę żołędziową
oraz dwa Wyróżnienia:
- Marek Andrzejewski z Wilna za sękacza
- Cukiernia Babeczki z Sulejówka za cynamonowe suchary Marszałka
Pozostali uczestnicy otrzymali dyplomy za udział i nagrody rzeczowe:
- Danuta Zawadzka z Żulina
- Bar Bożena Sopińska z Węgrowa
- Krzysztof Sabak z Lalin
- Martyna Częścik z Żulina
- Tadeusz Spiczyński z Brzozowa
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim
- Liwianka Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Liwa
- Krystyna Wojewódzka ze Skibniewa
- Rada Rodziców przy Samorządowej Szkole Podstawowej im. Stefana Batorego w Liwie
- Natalia Matczuk z Liwa
– Smak Tradycji S.C. Białystok
– Halina Dusza z Liwa
– Firma Junakor z Milejczyc.
Ponadto Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski przyznała nagrodę specjalną, Kielich Wojciecha - Koło Emerytów Dobre.
Wydarzeniu towarzyszył targ śniadaniowy i piknik nad Liwcem oraz koncerty. Turniej był wspaniałą okazją do skosztowania przysmaków kuchni Wschodniego Mazowsza, Podlasia oraz Wileńszczyzny.