powiatwegrowski.pl - Strona główna

IV Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie

Drukuj
Przy stoisku Stowarzyszenia "Skarbiec". Od lewej Wicestarosta Halina Ulińska, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Elżbieta Lanc i Prezez Stowarzyszenia "Skarbiec" Ewa Chmożyńska. (galeria: 1)

W dniu 25.06.2017 r. odbył się IV Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie organizowany przez Muzeum Zbrojownię na Zamku w Liwie i Lokalną Organizację Turystyczną Wielki Gościniec Litewski. W ramach Turnieju odbyły się konkursy na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno.  Spośród 23 zgłoszonych potraw Komisja Konkursowa przyznała:

I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko  -  dla Gospodarstwa Agroturystycznego  Latosowo za „Polewkę z barszczu”

II miejsce -  Irena Zawadzka  za Gołąbki z kwaszonej kapusty

III miejsce–Stowarzyszenie „Liwianka” za pierogi z farszem ziemniaczanym .

Wyróżnienie:

 - Anna i Marek Sienkiewicz za „Kapustę kiszoną w główce”.

Wyróżnienia i nagrody rzeczowe ufundowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa:

- Wanda Kaim za danie rygle

- Marzena Zuchowicz i Justyna Osińska za babcine byki.

Komisja w składzie: Anna Ruszczak, Barbara Tekieli, Stanisław Jastrzębski, Agnieszka Kuś, Joanna Krzewińska, Piotr Krzewiński, Natalia Bala – Gąsecka przyznała również Nagrodę Dziennikarzy, którą otrzymali:

- Ewa Mitowska za „Nalewkę nadbużańską z mirabelek”

- Mazowiecka Micha Szlachecka za  „Suchy prowiant i napitek”

oraz wyróżnienia:

- Firma Naturtur za „Zestaw olejów”

- Stefan Ambroziak za „Koszyk zdrowia z pasieki” (nagroda rzeczowa ufundowana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa)

Do konkursu „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono 27  kulinarnych upominków.

W tej kategorii konkursowej Komisja przyznała:

I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko

– Mazowiecka Micha Szlachecka za „Suchy prowiant i napitek”

II miejsce – Datczuk Helena za „Korowaj Mielnicki”

II miejsce – Stowarzyszenie „Ku przyszłości” za „Pączki Kościuszki”

oraz wyróżnienie:

- Ewa Mitowska  za „Nalewka nadbużańska z mirabelek”.

Wyróżnienia i nagrody rzeczowe ufundowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa otrzymali:

- Marek i Anna Sienkiewicz za sok z kiszonych buraków

- Elżbieta Żmudzka za pierniki okolicznościowe

Pozostali uczestnicy konkursów otrzymali dyplomy za udział i nagrody rzeczowe i finansowe. Podczas Turnieju obecna była Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Elżbieta Lanc oraz Wicestarosta Węgrowski Halina Ulińska, która podziękowała organizatorom za zorganizowanie Turnieju, podkreślając, że Samorząd Powiatu Węgrowskiego aktywnie włącza się w promocję regionalnych twórców i wystawców.

Rozpoczęcie Turnieju, wystąpienie Pani Elżbiety Lanc obok Wicestarosta Halina Ulińska i Dyrektor Muzeum Roman Postek (galeria: 2)
(galeria: 3)
(galeria: 4)
(galeria: 5)
(galeria: 6)
(galeria: 7)
(galeria: 8)

Używamy plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.