Mazowieckie Święto Chleba i Sera
W ubiegłą niedzielę 10 września 2017 r. w Węgrowie odbyło się Mazowieckie Święto Chleba i Sera. Rozpoczęła je uroczysta msza święta w Bazylice Mniejszej, następnie delegacje z wieńcami udały się na Rynek Mariacki.
Samorząd Powiatu Węgrowskiego reprezentowali: Starosta Krzysztof Fedorczyk, Wicestarosta Halina Ulińska, Wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Lidia Siuchta, Członek Zarządu Powiatu Andrzej Kruszewski i Przewodniczący Komisji Rozwoju Gospodarczego, Rolnictwa i Ochrony Środowiska Marek Matusik. Starosta Węgrowski Krzysztof Fedorczyk podziękował rolnikom za ich ciężką pracę i pogratulowali wykonania pięknych wieńcy dożynkowych. Głos zabrali także Wicemarszałek Senatu RP Maria Koc i Poseł Marek Sawicki.
Podczas Mazowieckiego Święta Chleba rozstrzygnięto konkursy na: „Najsmaczniejszy chleb wiejski”, „Najpiękniejszy wieniec dożynkowy” i „Najsmaczniejszą potrawę z serkiem Almette”.
Zwycięzcami zostali:
W konkursie „na najsmaczniejszy chleb wiejski”: I miejsce – Stanisława Góral z Żulina za chleb żytni ze śliwką, II miejsce– Stowarzyszenie „Razem Dla Wszystkich” ze Stoczka za chleb żytni na liściu chrzanowym, III miejsce –– Marianna Wysocka z Woli Orzeszowskiej za chleb orkiszowy
Wyróżnienia otrzymali: Krystyna Długokęcka z Myszyńca za chleb żytni na zakwasie z ziarnami, Irena Zawadzka z Żulina za chleb żytni z kolendrą i miodem, Renata Skórka z Węgrowa za chleb litewski z kminkiem.
W konkursie „na najpiękniejszy wieniec dożynkowy” w kategorii „wieńce dożynkowe tradycyjne”: I miejsce – Sołectwo Chmielew, II miejsce – Zespół „Sadowianki” z Sadownego, III miejsce – Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Wsi Międzyleś. Wyróżnienia: Zespół „Iwowianki” z miejscowości Iwowe; Zofia i Ewa Salach z Kryp, Anna Boruc z Pierzchał. W kategorii „wieńce o formach obcych tradycji ludowych”: I miejsce – Malwina Perzyna z Grabin, II miejsce – Irena Zawadzka z Żulina, III miejsce – Sołectwo Decie. Wyróżnienia: Dorota Szczygielska z Węgrowa, Marianna Wysocka z Woli Orzeszowskiej i Stanisława Góral z Żulina.
W konkursie „na najsmaczniejszą potrawę z serkiem Almette”: I miejsce – Martyna Częścik z Żulina za cukinię zapiekaną z serkiem, II miejsce –Danuta Pawlak z Proszewa za roladę ze szpinakiem i serkiem czosnkowym, III miejsce –Sławomira Poławska z Węgrowa za tartę z serkiem. Wyróżnienia: Irena Zawadzka z Żulina za trufle z serkiem, Zdzisława Kijewska z Węgrowa za sernik na zimno, Grażyna Wojdyna-Szczepanek za tort chlebowy z serkiem, Mariola Gierłowska za tort bezowo-malinowy.
Całemu wydarzeniu towarzyszył jarmark z regionalnymi wypiekami, produktami żywnościowymi oraz rękodziełem i sztuką ludową. Uwieńczeniem uroczystości był występ gwiazdy muzyki rozrywkowej - CLEO.